Over ons

Over ons

Vzw Den Draai is een vereniging waar kansarmen en niet-kansarmen samen de strijd tegen armoede en uitsluiting in de regio Heist-op-den-Berg. 


Wij zijn erkend door de Vlaamse Overheid als Vereniging  en lid van Welzijnsschakels.  

Sinds januari 2012  zijn wij een erkende vereniging waar armen het woord nemen. Dit betekent concreet dat vzw De Draai aangesloten is bij het Netwerk tegen armoede en aan onder andere zes erkenningscriteria moet voldoen. 


Onze vzw draait volledig dankzij ons fijn team van vrijwilligers.

Iedereen geeft zijn/haar 'eigen draai' aan de werking en daar ligt nu net ook de kracht van Den Draai. Een greep uit het verhaal van de bezoekers/vrijwilligers zelf; "gezelligheid, ontmoeting, nieuwe kans, buitenkomen, een uitstap.

Sowieso streven we een gemeenschappelijke visie na; ten strijde gaan tegen de armoede de bijhorende (sociale) uitsluiting in en rond omgeving Heist-op-den-Berg.

Wij bewandelen twee paden.

Enerzijds willen wij tegemoetkomen aan de noden van elk mens. Noden zols samenzijn, gezelligheid, een babbeltje een kop koffie en lach en een traan.

Anderzijds willen wij inzetten op het beleid in Heist-op-den-Berg. We gaan na wat er moeilijk loopt rond een bepaald thema en kaarten dit aan bij het lokaal bestuur van  Heist-op-den-Berg.

Waar staan we voor

De essentie van onze vereniging is om de ervaringen en uitdagingen van de kansarme mensen in de straat te vertalen naar

  • de gemeente en het bestuur,
  • inwoners van Heist-op-den-Berg,
  • andere verenigingen en organisaties.

Zodat élke Heistenaar volwaardig kan deelnemen aan de maatschappij.


Kansarmoede

Het is niet haalbaar om een precieze, altijd en overal geldende definitie van kansarm te geven. Kansarmoede kenmerkt zichzelf nu eenmaal door een samengaan van diverse en complexe eigenschappen.

Kansarmoede is niet te herleiden tot enkel 'een tekort aan centen'.

Onze criteria

Zoeken naar armen

Den Draai moet aan minstens 6 erkenningscriteria voldoen. Het is belangrijk om aan te geven dat al deze criteria nauw met elkaar verweven zijn:


Het blijven zoeken naar armen   -   Armen vereningen    

      Armen het woord geven  -   Werken aan maatschappelijke integratie

Werken aan maatschappelijke stucturen  -  Dialoog

                 

Team

Ons team draait grotendeels op vrijwilligers, bijgestaan door onze coördinator Inge


Vrijwilliger zijn is een nuttige dagbesteding, het zinvol meewerken aan een maatschappelijk doel en het leren kennen van andere mensen.

Je vindt onze vrijwilligers bij het organiseren van activiteiten, crea, het geven van vormingen, het voor bereiden van de broodmaaltijd op dinsdag, het bereiden van een lekkere soep op vrijdag, en het bereiden van proevertjes bij de sociale kruidenier.

Den Draai vzw

VZW Den Draai, Noordstraat  25, 2220 Heist-op-den-Berg

ondernemingsnummer: BE 810.532.981

Info@vzwdendraai.be

coordinator@vzwdendraai.be