Slecht rapport voor Vlaams woonbeleid: "Vlaanderen heeft te weinig sociale woningen"
Vlaanderen heeft te weinig sociale woningen. Dat staat in een streng rapport van het Europees Comité voor Sociale Rechten van de Raad van Europa over het Vlaamse woonbeleid. Dat werd opgemaakt nadat Woonzaak, een initiatief van een 70-tal Vlaamse sociale organisaties die een ambitieuzer Vlaams woonbeleid proberen af te dwingen, een klacht had ingediend. Het rapport kan niets afdwingen, maar na verloop van tijd zal de situatie in Vlaanderen op basis hiervan wel geëvalueerd worden.
Te voet door gans België tegen armoede
Vrijdag 28 februari ontvangen ze bij vzw Den Draai op de site van kringloopwinkel Sjans aan de Noordstraat een bijzondere gast: De 71-jarige Leo Vercauteren wil te voet door alle 581 steden en gemeenten van ons land, samen 4.600 km. Op die manier wil hij geld inzamelen voor de strijd tegen armoede in België. Vrijdag wordt hij tussen 13 en 14 u in Heist verwacht waar hij kort vertelt over zijn engagement en de route van zijn wandeltocht. Yana Gysel, coördinator Basiswerking Den Draai, vertelt over de werking van de lokale armoedevereniging Den Draai en het belang van lokale armoedebestrijding.
Artikel van
Wat zegt het Vlaams Regeerakkoord 2024 - 2029 over armoedebestrijding?
We analyseerden het armoedebeleid in het Regeerakkoord, en vatten voor jullie de maatregelen op verschillende beleidsdomeinen samen die betrekking hebben op armoedebestrijding.
Nieuwe Overheidsplannen
Wat Betekent Dit voor Mensen in Armoede?
Armoede-expert Wim Van Lancker maakt zich zorgen over de nieuwe plannen van de regering. Hij ziet meerdere veranderingen die mensen met een laag inkomen nog kwetsbaarder kunnen maken. Hieronder lees je wat er volgens hem gaat gebeuren:
Minder Geld voor Uitkeringen
Tot nu toe werd er elk jaar extra geld bijgezet op uitkeringen. Dit geld, de zogenoemdewelvaartsenveloppe, hielp ervoor te zorgen dat mensen met een uitkering niet onder de armoedegrens belanden. De nieuwe plannen zeggen dat dit extra geld stopt. Daardoor krijgen mensen met weinig geld nog minder financiële steun.
Hulp in de Vorm van Spullen
Er komt een nieuwe regel die het mogelijk maakt dat OCMW’s (lokale sociale hulpinstanties) uitkeringen deels in natura (bijvoorbeeld via voedselbonnen of andere goederen) uitbetalen in plaats van als geld. Dit kan betekenen dat mensen minder keuzevrijheid hebben en zich gestigmatiseerd voelen, omdat het lijkt alsof men “afrekent” met hun hulp.
Kortere Periode voor Werkloosheidsuitkeringen
De regering wil de periode waarin iemand een werkloosheidsuitkering ontvangt, verkorten. Het idee is dat mensen zo sneller aan het werk gaan. Van Lancker waarschuwt echter dat dit mensen kan dwingen om snel, en vaak naar slecht betaald of tijdelijk werk, te zoeken. Daardoor kan het zijn dat ze uiteindelijk toch in armoede belanden, omdat het inkomen te laag is.
Werken Is Niet Altijd Genoeg
Veel mensen die werken, vooral als zij maar deels werken of een gezin met kinderen hebben, verdienen toch niet genoeg. Dat betekent dat zelfs werkenden financiële problemen kunnen hebben. Van Lancker vindt dat er meer ondersteuning moet komen voor werkenden, zodat zij een fatsoenlijk inkomen kunnen behouden.
Aanpassingen in Pensioenen Raken de Kwetsbaren
Er komen ook veranderingen in het pensioenstelsel. Zo tellen periodes van werkloosheid straks minder mee voor het opbouwen van een pensioen. Dit raakt vooral vrouwen en mensen met lagere inkomens, omdat zij vaker met werkloosheid te maken hebben of zorgtaken hebben.
Strengere Regels in de Gezondheidszorg
Hoewel er extra geld beschikbaar komt voor de gezondheidszorg, worden de regels voor het krijgen van dringende medische hulp strenger. Vooral mensen die al in een kwetsbare positie zitten, zoals daklozen of asielzoekers, kunnen hierdoor minder snel de hulp krijgen die zij nodig hebben.
Samengevat:
Volgens Wim Van Lancker maken de nieuwe plannen van de regering het voor mensen met weinig geld nog moeilijker om rond te komen. Minder geld voor uitkeringen, strengere regels en minder steun voor werkenden en kwetsbaren kunnen ertoe leiden dat armoede in onze samenleving juist weer toeneemt. Het is belangrijk dat we ons bewust blijven van deze risico’s en samen blijven strijden voor een rechtvaardiger en sociaal veilig vangnet voor iedereen.
VZW Den Draai, Noordstraat 25, 2220 Heist-op-den-Berg
ondernemingsnummer: BE 810.532.981
coordinator@vzwdendraai.be