GVA mrt 2021

2021Kansarmoedevereniging Den Draai krijgt versterking op nieuwe plek

Kristof Van Rompaey


Met een nieuwe stek op de site van de Kringwinkel en een extra coördinator wil de Heistse vzw Den Draai nog vlotter toegankelijk zijn voor de 10% Heistenaren waarvan geweten is dat ze in kansarmoede verkeren. “Maar er zijn altijd mensen die nog onder de radar passeren”, stelt coördinator Inge Hechtermans. “Voor wel wat gezinnen zal de crisis mogelijk de druppel zijn.”

Vzw Den Draai kreeg recent Vlaamse middelen om de werking zo laagdrempelig mogelijk te organiseren en actief op het doelpubliek af te stappen. In het vakjargon heet zoiets outreaching. “Hulpverlener kom uit uw kot”, zo legt coördinator Inge Hechtermans het eenvoudig uit. “Onze verhuizing is daarin een stap. We delen nu de locatie van de sociale kruidenier in het pand van de Kringwinkel in de Noordstraat, een bereikbare plek waar mensen sowieso al naartoe komen.”

Voordien zat de vzw in een rijhuis in de Onze-Lieve-Vrouwstraat. “De drempel was daar een stuk hoger”, stelt Hechtermans. “Bovendien zaten we de voorbije maanden wel op drie verschillende plaatsen, om toch maar zo veel mogelijk mensen een kans op een ontmoeting te geven. Dat bemoeilijkte natuurlijk onze toegankelijkheid. Nu kunnen we alles structureler aanpakken.”

Opendeurpolitiek

De verhuizing is een samenwerking met het Heistse lokale bestuur. “De sociale kruidenier is een gemeentelijk initiatief”, verduidelijkt Hechtermans. “We hadden al een prima samenwerking, maar hier kunnen we die nog veel duurzamer maken. Om onder meer het project rond outreaching mee te leiden, kunnen we nu ook rekenen op onze extra coördinator Arne De Roover. Hij was voordien jongerenbegeleider bij Profo, een organisatie waar we al mee samenwerkten rond sensibilisatie.”

Den Draai tracht mensen in niet-coronatijden uit hun sociaal isolement te halen met ontmoetingen, feesten en laagdrempelige activiteiten. De gebruikelijke opendeurpolitiek is door corona nu wel tijdelijk aangepast. “We hebben een mandaat om drie mensen en een professionele medewerker met elkaar in contact te brengen. Daardoor moeten we momenteel met tijdssloten werken”, zegt Hechtermans.

Sociaal isolement

Een andere belangrijke peiler van de vzw is de beleidswerking. Die ontstaat vanuit een dialoog met de doelgroep over concrete problemen waarmee ze in het dagelijkse leven geconfronteerd worden. “Als we daaruit bepaalde tendensen kunnen opmaken, dan gaan we in overleg met actoren die er in de praktijk iets aan kunnen veranderen”, legt Hechtermans uit. “Rond ons jaarthema 'wonen' gaan we bijvoorbeeld een enquête lanceren om pijnpunten op de woonmarkt bloot te leggen en ze aan te kaarten bij de juiste spelers.”

Volgens de recentste cijfers leeft zo'n 10% van de Heistenaars in armoede. “Geen te onderschatten cijfer. En dan zijn er altijd nog mensen die onder de radar blijven”, stelt Hechtermans. “Opvallend voor Heist is dat het aantal 65+'ers in armoede hier hoger ligt dan gewoonlijk. Maar je mag daaruit niet afleiden dat het voor jongeren allemaal positiever is. De kansarmoedeindex van Kind en Gezin is op enkele jaren tijd verdriedubbeld in Vlaanderen. En dan zijn we er nog niet: mensen die voor corona al balanceerden op de armoedegrens, hebben nu misschien wel de laatste druppel gehad. Je merkt ook dat het sociaal isolement toeneemt, en dat trouwens niet alleen bij mensen in armoede.”

www.vzwdendraai.be, Inge Hechtermans: 0465.09.61.32, Arne De Roover: 0468.14.69.09

Den Draai vzw

VZW Den Draai, Noordstraat  25, 2220 Heist-op-den-Berg

ondernemingsnummer: BE 810.532.981

Info@vzwdendraai.be

coordinator@vzwdendraai.be