In februari staat er een drukke en uitdagende agenda voor de boeg, met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen.
We hebben alle politieke partijen die actief zijn in onze gemeente uitgenodigd voor een open gesprek. Als u geïnteresseerd bent in de standpunten van deze partijen met betrekking tot armoede en andere belangrijke kwesties waar Den Draai zich op richt, nodigen we u van harte uit om aanwezig te zijn.
Hoewel iedereen welkom is, zal de focus liggen op de thema's die voor ons als Den Draai van groot belang zijn, zoals armoede, huisvesting, participatie, en meer.
Houd er rekening mee dat er tijdens dit evenement geen gelegenheid zal zijn om individuele vragen te stellen over de programma's van de verschillende politieke partijen.
Op 27 februari is er een persmoment met het schepencollege bij het overhandigen van ons memorandum.
Wat is een memorandum
Het verkiezingsmemorandum is een document dat wordt opgesteld door een een maatschappelijke organisatie zoals Den Draai ter gelegenheid van verkiezingen. Het memorandum bevat typisch de standpunten, prioriteiten, en beleidsvoorstellen van de betreffende entiteit met betrekking tot verschillende maatschappelijke kwestie
Vervolgens bezochten we de grote vergaderzaal, het kloppende hart van de Europese democratie, waar Europese Parlementsleden samenkomen tijdens plenaire vergaderingen om belangrijke debatten te voeren en historische stemmingen te houden die het leven van mensen in de Europese Unie beïnvloeden.
Tijdens ons bezoek kregen we een duidelijke uitleg over het aannemen van wetten in de Europese Unie, waardoor we het belang van het Europees Parlement beter begrepen. Veel wetgeving in Vlaanderen en op federaal niveau komt voort uit Europese regelgeving.
Dankzij de EU hebben we de euro en genieten we van het gemak van vrij bellen en internetten binnen de EU zonder extra kosten, dankzij de afschaffing van de roamingtarieven. De EU heeft bijgedragen aan vrede en vrijheid op ons continent, waardoor burgers de vrijheid hebben om te wonen, studeren en werken waar ze willen binnen de EU.
We moedigen iedereen aan om te gaan stemmen op 9 juni, want “elke stem telt”.
Voor de thuisblijvers, delen we hier een link naar een interessant filmpje over het Europees Parlement: https://360-experience.digital-journey.europarl.europa.eu
Uitstap naar het Europees Parlement
6 mei 2024
Met een minidelegatie van vrijwilligers en bezoekers hebben we een bezoek gebracht aan het Europees Parlement.
's Morgens vertrokken we per trein richting Brussel en bij aankomst op het station van Brussel Luxemburg begonnen we aan onze verkenningstocht.
Bij het verlaten van het station liepen we over de grote boulevard/plein naar het Europees Parlement. De hoofdingang was niet voor ons bestemd, dus moesten we genoegen nemen met de zij-ingang voor bezoekers. Na een veiligheidsscan belandden we in de bezoekershal. Daar waren we niet alleen, bezoekers uit verschillende delen van Europa waren aanwezig. In de hal ontvingen we ook onze audiogids die ons door het Europees Parlement leidde.
Onze tour begon bij de kunstcollectie van het Europees Parlement, waar we werden aangetrokken tot een opvallend metalen beeldhouwwerk van de Belgische kunstenaar Olivier Strebelle, genaamd "Confluences". Dit monumentale werk ondersteunt de wenteltrap in het gebouw en belichaamt symbolisch de eenheid van de Unie, vertegenwoordigd door de gemeenschappelijke stam, de takken die de lidstaten symboliseren, en hun onderlinge verwevenheid die de diplomatieke samenwerking en onderlinge afhankelijkheid weerspiegelt.
Bij het verlaten van het gebouw liepen we langs stukken van de beroemde Berlijnse Muur, die bijna dertig jaar lang de onverzettelijke opsplitsing van het Europese continent symboliseerde in twee ideologische kampen. Deze muur herinnert ons aan de Koude Oorlog en de wereldwijde verdeeldheid die ermee gepaard ging.
Na deze fascinerende kennismaking met het Europees Parlement was het tijd om onze magen te vullen. In de schaduw van het parlement genoten we van een heerlijk broodje in het zonnetje.
Om 13 uur hadden we een volgende afspraak: een bezoek aan het Parlementarium. Bij binnenkomst werden we opnieuw gescand op verdachte voorwerpen of wapens, wat de veiligheid benadrukte. Na een korte vertraging, bij Inge bleven de belletjes rinkelen als verdacht persoon, mochten we naar binnen en begonnen we onze reis door de geschiedenis van Europa en de Europese eenwording, vanaf het begin tot vandaag, met behulp van een multimediagids.
De diverse foto's toonden ons de meest opmerkelijke feiten over Europa in verschillende landen. Voor België werden onder andere de mijnramp in Marcinelle en de wereldtentoonstelling met het Atomium vermeld. Via de multimediagids kregen we regelmatig ook citaten over Europa te lezen. Een paar citaten vonden we bijzonder belangrijk en willen we graag met jullie delen:
“nationale soevereiniteit is de wortel van de grootste kwalen van onze tijd en de kernoorzzk van de gestaag vorderende achteruitgang van de mensheid naar tragische rampspoed en barbaarsheid… de enige defintiefe oplossing voor dit teregende en rampzalige onheil van ons tijdperk is een federale unie van volkeren …”
Lord Lothian (Philip Kerr), The ending of Armageddon, 1939
“Is onze verachting voor politiek blokdenken weggeëbt? Gaan wij toestaan dat de bruggen tussen on en onze Oost-Europese broeders worden stukgeslagen? Geen sprake van . Integendeel: meer dan ooit hekelen wij iedere neiging tot het verdelen van de wereld tussen de twee suppermachten…”
Hendrik Brugmans, Positions fondementales du féderalisme europopéen
“Wij moeten een soort Vereningde Staten van Europa scheppen. Alleen dat kan honderden miljoenen harde werkers weer de eenvoudige vreugde en hoop schenken die het leven de moeite waard maken… “
Winston Chirchill, toespraak voor jonge academici in Zürich, 19 september 1946
“Wij mogen nooit ophouden dit simpele feit te herhalen:
Een verdeeld Europa leidt tot oorlog, onderdrukking en ellende; een vereningd Europa tot vrede en welvaart!”
Richard Nikolaus Coudenhove-Kalergi,Pan-Europa, 1923
Bejaarde vrouw gaat voor het eerst naar de stembus in Anzio, Italië 1946.
Op 2 juni 1946 in de Italiaanse stad Anzio gaat de 82-jarige Maria Castaldo voor het eerste keer in haar leven naar de stembus. Tijdens de eerste vrije verkiezingen na de Tweede Wereldoorlog werd de Italianen per referdum gevraagd of ze de monarchie of een rupubliek verkozen De monarchie werd wegestemd en sindsdien is Italië een parlementaire republiek.
We leerden over de werking van het Parlement, de totstandkoming van wetten en waarom Europese politiek van belang is.
We leerden ook meer over de leden van het Europees Parlement en hun rol.
Wie vertegenwoordigt ons voor België?
Hoe oud zijn ze?
Tot welke fractie of partij behoren ze?
Hoe zien ze eruit?
We namen zelfs een foto in de fotocabine en vonden onszelf terug op de "Wall of Fame".
Terwijl onze vermoeidheid toenam, sloegen we de interactieve vloerkaart over en luisterden we naar verhalen van gewone mensen over de EU in hun dagelijks leven in de gezellige woonkamer. Na een korte stop bij de souvenirwinkel van de EU namen we de trein terug naar "Welle emme alles".
Het was een plezierige en leerzame dag in goed gezelschap, en we willen nogmaals benadrukken hoe belangrijk het is om te gaan stemmen. Zoals de leus van de EU luidt:
"Gebruik je stem. Of anderen beslissen voor jou."
VZW Den Draai, Noordstraat 25, 2220 Heist-op-den-Berg
ondernemingsnummer: BE 810.532.981
coordinator@vzwdendraai.be