Daklozenwandeling 2014

Daklozenwandeling


zaterdag 3 mei 2014


Armoede en vooral de kunst van het overleven.

 


Zaterdagmorgen 3 mei namen we met een 15-tal vrijwilligers van Den Draai de trein naar Brussel.


Daar wachtten we op Sonja, al 25 jaar gids en pionier van de daklozenwandeling en ontmoetten we Bart en Jean-Pierre,

eveneens gidsen en ex-daklozen. Ze leidden ons naar en rond de Marollen, langs de douches voor daklozen, langs de opvanghuizen en langs plaatsen waar de daklozen kunnen eten voor 1 en 2 euro.


 

Ze vertelden ons over de historie van de Marollen van vroeger en nu en over de grote ommekeer die dakloosheid en armoede in hun leven bracht. Het cliché van drank en café naar dakloosheid is niet altijd waar. Dat horen we aan hun zeer aangrijpende  verhalen. Beiden hadden een goede job maar door omstandigheden geraakten zij in de problemen. En van het één komt het ander. Gelukkig zijn zij er bovenop geraakt en nu tonen zij de ‘buitenstaanders’ door deze wandeling hoe eigenlijk het leven van een dakloze eruit ziet, hoe zij leven, hoe zij slapen… en hoe klein de stap is van een gewoon leven naar dakloosheid maar hoe moeilijk het is om terug te keren. Maar de aanhouder wint. We liepen ook langs de sociale woningen waar soms een hele familie onder 1 dak woont in een kleine ruimte en we zagen huizen waar wel 12 brievenbussen hingen.


 

Het is zeker een aanrader. Iedereen zou dit moeten doen en er even blijven bij stilstaan wat het is om geen dak boven je hoofd te hebben!


Het leven op straat is hard!