stedenuitstap 2013


Stedenuitstap 2013 'Gent'


5 september 2013
En we zijn onderweg…

naar Gent (en terug).


Op donderdag 5 september 2013 deden we onze uitstap om meer te weten te komen over hoe het gesteld zit met de mobiliteit in Vlaanderen.


Ons vertrekpunt was het station van Heist-op-den-Berg om 7.30uur. Iedereen was op tijd paraat om de trein te nemen van 8.07uur via spoor 3, deze was op tijd daar, het vervoerbewijs was heen-en-terug in 2de klas. Eerste overstap was in Antwerpen-Berchem om 8.58uur. Vertrek op spoor 6 naar Gent-St.-Pieters.

We moesten de lijnwinkel vinden bij de aankomst in Gent St.-Pieters om onze trambiljetjes aan te kopen. De tram vertrekt om 10.17uur en 10.35uur maar we hebben het moeten vragen aan mensen, want het was niet duidelijk aangegeven waar we de tram 1 moesten nemen. Het was wat zoeken achter onze tram 1.  Uiteindelijk op de tram naar de halte Gravensteen voor onze boottocht te doen.


We hadden geen tijd te verliezen, want door het zoeken naar onze juiste tramhalte waren we al te laat…


Om 10.40uur zaten we in onze boot waarvan de rondvaartduur 45 minuten was.


De dame heeft wat uitleg over Gent gegeven tijdens de rondvaart bv. dat de Leie uitmondt in de Schelde en dat je in 3 dagen varen op de Leie in Frankrijk komt. Of dat er vroeger met de hand en een klein schopje het kanaal werd uitgegraven enz.

Na de snelle picknick hadden we een historische stadswandeling doorheen Gent waarbij we vanalles geleerd hebben zoals;

Patershol was rioolput die zich bevond in de Trommelstraat en een klooster (kindertekeningmuur wordt elk jaar terug opnieuw geschilderd).

Stoof  is een badhuis, geen kacheltje en deze was voor het rijke volk.

In Gent staat een huis met alle hoofden van de graven zoals Keizer Karel, ook is er lekker deliriumbier en een mosterdfabriek voor pikante mosterd.

Een aanrader om ook het groot vleeshuis eens door te wandelen. Daar zie je de Gentse gandaham drogen, een bom van smaaksensatie die je daar kunt kopen. Ook vind je lekkere mattentaartjes en bij Max eet je zeer lekkere wafels (oude bakwijze).


Te veel mooie dingen om op 1 dagje dit te bezichtigen maar helaas moesten we naar huis terugkeren om 16.14uur met de tram  aan het Gravensteen. Aankomst was om 16.27uur aan het St.-Pietersstation. Onze trein vertrok terug om 16.47uur, spoor 2 richting Antwerpen-centraal, met 1 overstap in Antwerpen–Berchem. Iedereen had zitplaatsen en als vervoerbewijs bij de hand, riepen we met zijn allen ‘Anja’ voor de conducteur.

Die bij de aankomst in Antwerpen door zijn micro riep: “Anja is terug gevonden.” Grapje van de conducteur bij het einde van onze halte. Om 18.24uur was de aankomst in Heist–op-den-Berg op spoor 1. 


Iedereen was blij terug thuis te zijn na zo’n dagje wandelen met warm weer tot 30°C.