Stedenuitstap 2015

Stedenuitstap  Herentals 2015Met 15 deelnemers vertrekken we ’s morgens met De Lijn bij    stralende hemel op uitstap naar Herentals. Wie denkt dat          Herentals niet veel te bieden heeft, vergist zich.


Onze goeie gids, André, uit eigen stal, leidt ons met veel deskundigheid via miswegen en andere rustige straten langs prachtige gebouwen. Van de Grote Markt via het Augustijnenklooster, naar het begijnhof (1266 oudste huisje) komen we bij de in 2000 gerestaureerde begijnhofkerk St Catharina.

Op de site van het vernieuwde St Elisabethziekenhuis  vind je ook nog het Oud Gasthuis (1677) waar nu het OCMW is gehuisvest. We zetten onze voettocht verder naar het kasteel van Le Paige en een groene kathedraal midden in de open natuur. Een groepsfoto op de trappen van het kasteel mag niet ontbreken.


Het is ondertussen middag en de benen willen even rusten en de magen willen eten. Onze boterhammen en drankje nuttigen we in de rustige natuur aan De Hut op de oever van de Kleine Nete. Langs de “vistrap” wandelen we door de Hellekens (park ) tot aan een oude stadsmuur en het “Besloten Hof” met prachtige binnentuin.


De tocht loopt verder door naar één van de nog twee bestaande stadspoorten. Met enkele moedige stappers gaan we nog een ommetje via de  St Waldetrudiskerk(14de eeuw) en met wat geluk mogen we zelfs in de kerk een kijkje nemen.

Op onze terugweg naar de Grote Markt, passeren we nog een molensteen als herinnering aan de vroegere molen nabij de Zandpoort. Het standbeeld van  WO-I is ons laatste wapenfeit. Gids André, bedankt voor de mooie stadswandeling en deverhelderende info.


En………. er zijn nog steden.