Een kijk achter de schermen van een justitiehuis

Een kijk achter de schermen van het justitiehuis

 

Elke maand zetten we een dienst of thema in de kijker. Deze onderwerpen kiezen vrijwilligers en bezoekers in Den Draai zelf.

In oktober was het de beurt aan het justitiehuis in Mechelen. Justitieassistente Anja Minten kwam de werking, in Den Draai, uitgebreid toelichten.

 

Het viel vooral enorm op hoe uitgebreid deze organisatie wel niet is. Je kan er voor heel veel terecht. Mevrouw Minten maakte ons wegwijs met enkele ’termen’ zoals: verdachte, veroordeelde, slachtoffer, ... Ook zijn verschillende ‘strafmogelijkheden’ aan bod gekomen.

 

In een justitiehuis kan je terecht voor drie belangrijke zaken:

* justitiehuizen verlenen aan de burger een ‘eerstelijnsbijstand’ onder de vorm van praktische inlichtingen, juridische informatie, een eerste juridisch advies of de verwijzing naar een gespecialiseerde dienst of instantie.

 

* wie slachtoffer wordt van een misdrijf, kan er terecht op de dienst slachtofferonthaal.

 

* justitiehuizen zijn de plaats bij uitstek voor een bemiddeling in strafzaken.

 

Wat vooral belangrijk is om te onthouden is dat je voor juridisch advies ook bij een justitiehuis terecht kan (= juridische eerstelijnshulp). Dit wordt door een advocaat gegeven. Hij of zij geeft je een eerste (oriënterend) advies.

 

Je kan er tijdens de spreekuren terecht, maar let op; dit is voor elk justitiehuis anders. Best even vooraf controleren. Let op dat een advocaat bij het justitiehuis enkel een advies geeft en je niet (langdurig) met je juridische vragen zal bijstaan. Hiervoor zal je dan doorverwezen worden.